Kapsalon holenderski

In Kuchnia holenderska

Kapsalon holenderski to typowe dla regionu danie typu fast food. Często nazywa się je również holenderskim kebabem czy też domowym fast foodem.

Czym jest kapsalon?

Kapsalon składa się z połączenia elementów, tworzących pyszną, kilkuwarstwową całość. W dużym skrócie są to frytki przykryte warstwą szoarmy, sera goudy oraz sałatki. Całość zostaje zazwyczaj polana sosem czosnkowym lub innym, najczęściej ostrym sosem. Alternatywą dla szoarmy jest również kebab, gyros lub wegański zamiennik z ciecierzycy bądź bobu z sezamem, zwany falafelem.

Nietypowa nazwa

Ciekawym faktem, związanym z pochodzeniem potrawy, jest to, że kapsalon w języku niderlandzkim oznacza po prostu salon fryzjerski. Można więc śmiało zapytać: „co ma piernik do wiatraka”, jednakże za „wynalazcę” tej potrawy uważa się Nathaniëla Gomesa – rotterdamskiego fryzjera. Pewnego razu, w 2003 roku, w porozumieniu z pobliską restauracją z szoarmą, postanowił stworzyć danie ze składników, które lubi najbardziej. Tym też sposobem powstał kapsalon, który stosunkowo szybko rozprzestrzenił się w Holandii i Belgii. Zaraz obok szoarmy i kebabu, jest bardzo popularnym, dostępnym w wielu punktach gastronomicznych, fast foodem.

Przepis

Poniżej przedstawiamy przykładowy przepis na kapsalon z mięsa drobiowego.

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 4 łyżki przyprawy do kebaba lub przyprawy gyros
  • 800 g frytek (kupne, mrożone lub wcześniej sporządzone samemu)
  • 150 g sera gouda
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 pomidor
  • 1 mała cebula
  • ½ ogórka zielonego
  • 2 ogórki konserwowe
  • olej do smażenia
  • 4 foremki do podania – opcjonalnie (można również użyć większej blachy do pieczenia)

Sos czosnkowy:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • ząbek czosnku

Przygotowanie:

Mięso należy natrzeć olejem i doprawić przyprawą. Następnie warto na około godzinę odstawić mięso do lodówki, aby się odpowiednio zamarynowało. Po wyjęciu z lodówki, na rozgrzanej patelni obsmażamy mięso ze wszystkich stron, aż do uzyskania jędrności. Następnie kroimy w paski.

Frytki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Upieczone frytki posypujemy mięsem oraz startym serem. Pieczemy w temperaturze 160 stopni, do roztopienia sera.

Podczas pieczenia możemy pokroić wszystkie składniki na sałatkę, którą przykrywamy gorącą potrawę. Całość polewamy sosem czosnkowym. Smacznego!

Mobile Sliding Menu