Babka, mazurek, żurek – to coś, co kojarzy nam się z polskimi wielkanocnymi potrawami i smakołykami. A czy wiecie, co w te święta jedzą Holendrzy? Poznajmy najpopularniejsze potrawy i produkty, które są nieodłącznym elementem holenderskiej Wielkanocy.
Paasbrood (Paasstol)
Paasbrood, co do którego używa się także nazwy Paastol, to tradycyjny holenderski chleb wielkanocny. Jest to rodzaj słodkiej drożdżowej bułki, przypominającej chałkę, z dodatkiem sporej ilości bakalii i nadzienia marcepanowego. Świetnie smakuje, gdy jest jeszcze ciepły, a posmarowany masłem stanowi wręcz nieodłączny element holenderskiego śniadania wielkanocnego. Do przygotowania tego pysznego słodkiego chlebka potrzebne są składniki na typowe ciasto drożdżowe, skórka pomarańczy, marcepan, bakalie oraz kandyzowane wiśnie. Wspaniały efekt gwarantowany, a kubkom smakowym gwarantujemy moc pozytywnych wrażeń!
Jajka
Bardzo dużo jajek, w bardzo różnej formie – od zwykłych kurzych, po czekoladowe. Wielkanoc to dla Holendrów czas, w którym masowo zjada się jajka. Szacuje się, że w każde święta paschalne w kraju wiatraków zjada się około 35 milionów jaj. Są nieodłącznym elementem wielkanocnego śniadania, ale służą także do różnego rodzaju zabaw i konkursów dla dzieci. Popularne w te dni są także czekoladowe jajka, które uwielbiają przede wszystkim najmłodsi Holendrzy.
Wielkanocne napoje
Ciekawostką jest fakt, że w Holandii popularne są także produkty, które nam zupełnie nie kojarzą się ze świętami wielkanocnymi. Przykładem tego są z pewnością napoje, które w tych dniach cieszą się dużą popularnością. Znajdziemy wśród nich włoskie musujące białe wino, zwane Prosecco oraz świeże owocowe soki.
Afbakbroodjes
Afbakbroodjes (małe holenderskiej bułeczki), jak również inne pieczywo do podgrzewania to także standardowe produkty, których sprzedaż wzrasta w okresie świąt Wielkiej Nocy. Z dodatkiem pasztetów, serów czy sałatek pieczywo to zdecydowanie zyskuje i zdobi niejeden holenderski świąteczny stół.
Wytrawne ciepłe posiłki
Z pozostałych potraw (na obiad czy na kolacje) przyrządza się różnego rodzaju dania z mięsem lub rybami. Nie brakuje także pysznych sosów i różnorodnych warzyw. Warto również dodać, że wyjątkową popularnością podczas świąt wielkanocnych w Holandii cieszą się także niepozorne szparagi.