Holenderskie wafle, czyli Stroopwafel

In Kuchnia holenderska

Być w Holandii i nie spróbować pysznych holenderskich wafli, zwanych Stroopwafel, to jak być w Paryżu i nie widzieć wieży Eiffla.

Stroopwafel wczoraj i dziś

Stroopwafel, zwany również siroopwafel to dwa okrągłe cienkie wafle połączone równie cieniutką warstwą nadzienia, które tworzy się z syropu cukrowego, brązowego cukru oraz masła. Można do nich także dodać cynamon, karmel czy wanilię. Ich średnica to zazwyczaj około 10 cm. Legenda głosi, że ciastka te zostały wynalezione w 1784 roku w Goudzie, którą kojarzymy ze słynnym serem. Najstarszy zachowany przepis pochodzi z 1840 roku. Dowiadujemy się z niego, że do pieczenie wafli używało się resztek ciasta i okruchów wziętych z wafli wcześniej upieczonych. Następnie wypełniano je syropem. Stopniowo zyskiwały coraz większą popularność. Statystyki podają, że przeciętny Holender zjada około 20 stroopwafli rocznie. Można je dostać praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Są także popularnym smakołykiem podczas różnego rodzaju imprez plenerowych.

Sposoby spożywania

Jeśli ktoś lubi słodycze lub – co więcej – jest miłośnikiem stroopwafli, nie trzeba go przekonywać, że te wyjątkowe ciastka smakują w każdej formie. Można spożywać je na zimno lub na ciepło. Można zajadać je „na sucho” lub popijać kawą czy herbatą. Popularną metodą jest także podgrzewanie wafli na bieżąco, poprzez kładzenie ich na filiżance lub kubku z gorącą kawą czy herbatą. Pozwala na to kształt i średnica ciasteczek. Wówczas syrop znajdujący się pomiędzy waflami topnieje, a same wafelki robią się miękkie i wręcz rozpływają się w ustach!

Przepis

Do samodzielnego przygotowania stroopwafli potrzebne są następujące składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki;
  • 250 g rozpuszczonego masła;
  • 150 g cukru;
  • 20 g drożdży;
  • 70 ml ciepłego mleka;
  • 1 jajko.

Syrop:

  • 300 g melasy z trzciny cukrowej;
  • 150 g cukru trzcinowego;
  • 50 g rozpuszczonego masła;
  • opcjonalnie np. cynamon lub wanilia do smaku.

Zalewamy droższe ciepłym mlekiem oraz mieszamy, wsypując łyżeczkę cukru. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone masło, drożdże oraz jajko i resztę cukru. Wyrabiamy gładkie ciasto, nakrywamy wilgotną ścierką. Następnie warto odstawić ciasto w ciepłe miejsce na pół godziny, aż do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy syrop poprzez umieszczenie w garnku wszystkich składników. Mieszamy je na małym ogniu aż do rozpuszczenia. Gotowe ciasto formujemy w małe kulki, które przekładamy na rozgrzaną waflownicę. Gotowe wafle smarujemy syropem i nakładamy następną warstwę wafla.

Mobile Sliding Menu