Kibbeling, czyli panierowane kawałki dorsza, to tradycyjna holenderska przekąska. Popularna w całej Holandii, a szczególnie w miejscowościach nadmorskich.
Tradycyjny holenderski kibbeling składa się z kawałków dorsza. Odchodzi się jednak od ścisłego trzymania tej tradycji, dlatego też możemy trafić na tę potrawę sporządzoną z innych gatunków ryb. Trzeba jednak przyznać, że dorsz pasuje tu najlepiej! Panierowane kawałki ryby smażymy na głębokim tłuszczu. Najlepiej smakują na świeżo z chrupiącą jeszcze panierką. Przekąskę znajdziemy niemal w każdej budce z fast foodami, barach lub sklepach rybnych w Holandii. Zazwyczaj podaje się je na plastikowych tackach z dodatkiem sosu czosnkowego, tatarskiego lub majonezu. Kibbeling przypomina także lekkerbek – podobne danie, które różni się przede wszystkim wielkością, ponieważ do panierki, zamiast małych kawałkach, trafia cały duży filet.
Przepis
No dobrze, przejdźmy więc do konkretów. Jeśli nie masz teraz możliwości kupić gotowy pyszny kibbeling, możesz w prosty sposób przyrządzić do samodzielnie. Poniżej przedstawiamy przepis na tę holenderską przekąskę.
Składniki:
- 500 g ryby (oczywiście najlepiej dorsza!);
- 10 łyżek mąki pszenne;
- 7 łyżek mąki kukurydzianej;
- 5 łyżeczek proszku do pieczenia;
- ¾ szklanki mleka;
- 2 jajka;
- pół szklanki piwa;
- sól i pieprz do smaku;
- olej roślinny.
Przygotowanie:
Dorsza kroimy na małe kawałki – ni muszą być zbyt równe. Doprawiamy je solą i pieprzem. Wsypujemy do miski mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Następnie wbijamy jajka oraz dolewamy piwo i mleko. Połączone ze sobą składniki należy dobrze wymieszać, żeby nie było żadnych grudek. Ciasto powinno być trochę gęstsze niż ciasto naleśnikowe. Dlatego też, jeśli widzimy, że jest zbyt rzadkie, można dodać trochę więcej mąki, aż uzyska pożądaną konsystencję. Dla urozmaicenia lub zaostrzenia smaku można oczywiście dodać jeszcze inne ulubione przyprawy, jak chociażby ostrą paprykę. Gdy ciasto będzie już gotowe, zanurzamy w nim każdy kawałek ryby. Następnie, na głębokim oleju smażymy poszczególne kawałki dorsza aż do nabrania złocistego koloru. Gotowy kibbeling świetnie smakuje jako przekąska np. z sosem czosnkowym. Równie dobrze sprawdzi się także w pełnym obiedzie z dodatkiem ziemniaków, frytek lub ryżu.
Smacznego!