Tony’s Chocolonely traci certyfikat etycznego producenta czekolady

In Aktualności, Bez kategorii, Kuchnia holenderska, Wiadomości z Holandii

Holenderska marka czekolady Tony’s Chocolonely została usunięta z listy producentów czekolady slave free z powodu współpracy z belgijskim międzynarodowym koncernem Barry Callebaut, potwierdził Tony w oświadczeniu na swojej stronie internetowej.

Amerykańska organizacja Slave Free Chocolate od 2007 roku prowadzi listę firm produkujących czekoladę, która wolna jest od jakichkolwiek form niewolnictwa w stosunku do swoich afrykańskich dostawców. Tony’s Chocolonely był na tej liście od lat.

Holenderska marka została usunięta ze względu na współpracę z Barry Callebaut. Belgijska międzynarodowa korporacja przyznała wcześniej, że nie może wykluczyć, że w jej łańcuchu produkcyjnym występują formy pracy dzieci i współczesne niewolnictwo. Według gazety The Times firma jest również wspomniana w pozwie dotyczącym „dużych firm, które świadomie skorzystały z pracy dzieci” w Afryce Zachodniej.

Tony’s Chocolonely żałuje, że został usunięty z listy, ale powiedział, że świadomie wybrał współpracę z Barrym Callebautem, aby pomóc zmienić sektor czekolady. „W 2005 roku celowo zdecydowaliśmy się na współpracę z Barrym Callebautem, aby pokazać, że możliwe jest bycie w pełni transparentnym, nawet podczas pracy z dużym graczem na rynku” – oświadczyła firma. Współpracując z międzynarodowym przedsiębiorstwem, Tony może obalić argument dużych firm czekoladowych, że ich zasady nie mają zastosowania na dużą skalę.

Barry Callebaut produkuje czekoladę Tony’s Chocolonely niezależnie od własnej czekolady, a holenderska firma śledzi wszystkie etapy jej produkcji. „W ubiegłym roku wykryliśmy 387 przypadków nielegalnej pracy dzieci i byliśmy w stanie bezpośrednio interweniować w 221 z nich. W naszym systemie wartości nie ma miejsca na nowoczesne niewolnictwo. Większość firm zajmujących się produkcją czekolady nie wie, ile jest przypadków świadczenia nielegalnej pracy, najczęściej też nie mają możliwości, żeby się tego dowiedzieć – i dlatego nie mogą nic z tym zrobić ”.

Tony’s Chocolonely to największa marka czekolady w Holandii. W zeszłym roku po raz trzeci została uznana za najbardziej zrównoważoną holenderską markę. Firma planuje otworzyć własną fabrykę, ale plany te musiały zostać przełożone z powodu pandemii koronawirusa.

Aby dowiedzieć się więcej o codziennym życiu w Niderlandach, sprawdź nasz poradnik Jak wyjechać do Holandii.

Źródło: NL TIMES

Mobile Sliding Menu